Geluksgevoel

Haal je geluksgevoel uit massage en niet uit suiker. 5 redenen waarom!

Laat je je masseren? Dan heeft dat een superpositief effect op je welbevinden. Vraag je je af waarom? Nou, omdat je lichaam dan allerlei fijne stofjes aanmaakt. Toegegeven, zoete snacks zitten bomvol suiker en hebben eenzelfde effect. Maar, dat wil nog niet zeggen dat je suikerrijke producten moet eten om je gelukkiger te voelen. Waarom masseren gezonder is dan suiker eten.

Suikerrijk eten maakt gelukkiger, maar…

Okay. Eerlijk is eerlijk. Eet je suikerrijke voeding? Boordevol geraffineerde suikers? Als chocolade, koekjes, ijs en dergelijke? Dan kun je een instant geluksgevoel ervaren. Want, je lichaam maakt dan onder andere endorfine aan. Dit is een neurotransmitter die je een fijn en gelukkig gevoel geeft. Niet voor niets wordt het daarom ook wel een feelgood- of prethormoon genoemd. Het beloont je eigenlijk voor wat je doet op dat moment. Dus heb je een dipje? Dat je dan verlangt naar zoetigheid is dus niet raar. Want, je lichaam weet wat je oppept. Alleen het effect van suiker eten houdt maar kort aan. Want, je bloedsuikerspiegel schiet in no-time omhoog, maar zakt met dezelfde snelheid omlaag. Daarom voel je je na zo’n suikerboost snel moe, uitgeput en soms zelfs ronduit humeurig. Natuurlijk kun je dan nog een zoete snack nemen om de euforie opnieuw te beleven. Maar, we weten inmiddels dat uit diverse onderzoeken blijkt dat suiker eten ongezond is. Gelukkig zijn er andere en gezondere manieren om je geluksgevoel te bevorderen. Een mooi voorbeeld in deze is: je laten masseren.

Waarom masseren je gelukkiger maakt

Onderga je een massage? Dan gebeurt er ontzettend veel in je lichaam. Want, het kneden, wrijven en kloppen zorgt er onder andere voor dat je spieren ontspannen en de drukte in je hoofd wegebt. Een weldadige rust maakt zich van je meester. Maar, dat is niet alles. Je krijgt ook nieuwe energie en boost je geluksgevoel. Enkele redenen waarom!

Betere doorbloeding

Word je gemasseerd? Dan verbetert de doorbloeding van je spieren. Gevolg? Je lichaam kan de opgehoopte afvalstoffen sneller afvoeren en nieuwe voedingsstoffen aanvoeren. Daardoor kikker je snel op van een massage. Je krijgt immers nieuwe energie en zit daardoor lekkerder in je vel. Al met al voel je dus een stuk happier.

Meer knuffelhormoon

Vervolgens bevordert een lichaamsmassage de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine. Dit door de constante aanraking van je huid. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook als je je baby knuffelt of je partner innig aanraakt. Dat voelt veilig, vertrouwd en fijn waardoor het eveneens bijdraagt aan je geluksgevoel.

Aanmaak endorfine

Behalve het knuffelhormoon maakt je lichaam ook endorfine aan tijdens een massage. Dit zogenaamde gelukshormoon, dat bijvoorbeeld hardlopers een lopersroes geeft, zorgt na afloop van een behandelsessie dat je je blij en gelukzalig voelt. Fijne bijkomstigheid is dat dat endorfine ook het stresshormoon cortisol bestrijdt dat je uitput en ongelukkig maakt. En trouwens? Ook sporten, lachen, ultraviolette straling (zonlicht), verliefd zijn en seks bevorderen de aanmaak van endorfine.

Boek een massage voor meer geluk

Kortom, voel je je weer eens moe, unhappy en heb je een gebrek aan positieve energie? Wil je je weer graag lichamelijk en geestelijk in balans voelen? Weersta dan die trek in voedingsmiddelen met suiker. Boek liever een heerlijke massage of vraag je partner om je te masseren. Op die manier stimuleer je op natuurlijke wijze de aanmaak van hormonen die je snel een stuk gelukkiger stemmen.