Shiatsu-therapie

Shiatsu therapie is een zachte helende methode

In China en Japan wordt het al duizenden jaren beoefend. Wetenschappelijk is onlangs aangetoond dat wij naast botten, pezen, spieren, aderen, zenuwstelsel en lymfebanen ook meridianen (energiebanen) hebben en zijn belangrijk voor ons algeheel functioneren.

Shiatsu Los massages Haarlem

Shiatsu brengt het weer beter in balans

Laat ik het simpel proberen uit te leggen

Ik zal het op een simpele manier proberen uit te leggen wat Shiatsu is en wat het doet en waarom het zo goed en belangrijk is om de meridianen te behandelen en te onderhouden. Het dagelijks leven heeft hoe dan ook invloed op ons. Of het nou het milieu is , ons voedsel, de (werk)stress of wat dan ook, het laat zijn sporen na. In onze taal vind je daar al verscheidende verwijzingen voor zoals ‘het voelt als een blok op de maag’ of ‘ik ga dood van verdriet’.

Veel energiebanen zijn vernoemd naar een orgaan

Het leven gaat nooit van een leien dakje en onze weerstand staat daardoor onder een constante druk. De Chinese hebben die invloed al duizenden jaren geobserveerd en vertald in een behandelmethode die vaak preventief wordt toegepast. Voorkomen is beter dan genezen.

De energie die door deze meridianen stromen is jouw levenskracht (Ki)

Zij zijn ervan overtuigd dat je geboren wordt met één deel dat je van je voorouders erft en een deel dat je zelf aanvult door ademen, voeding en leefwijze. Deze twee delen komen samen en vormen je levensenergie of levenskracht, ook wel Ki.
Het gedeelte dat je van je voorouders hebt gekregen moet je jouw gehele leven mee doen. Is deze op, dan ga je dood is hun filosofie. Het andere deel kun je verbeteren en aanvullen door hoe je leeft.
Veel mensen met burn-out klachten hebben de neiging op dat gedeelte wat je van je voorouders hebt gekregen te gaan verbruiken en dan is op zijn zachts gezegd niet handig.

De Chinese hebben deze energie onderverdeeld in vijf groepen (elementen) welke elkaar voeden en kruislings beheersen. De namen die er aan zijn gegeven is vuur, aarde, metaal, water en hout.
Simpel gezegd, als één element zwak of te sterk is, dan is de daarop volgende ook te zwak of te sterk. Met andere woorden als de verdeling over het geheel niet gelijkwaardig is dan ontstaat er een verstoring of zelfs blokkade. Dat ervaar jij als klachten op fysiek, mentaal en emotioneel vlak of in de vorm van een ziekte. Deze klachten kunnen verdwijnen of verlicht worden als de verdeling tussen de vijf elementen weer is hersteld.

Hoe werkt het dan?

Door druk uit te oefenen met de vingers of duim op (acupunctuur)punten kunnen we de blokkades opheffen en de verdeling weer herstellen tussen de vijf elementen. Het lichaam krijgt dan weer de ruimte om zichzelf te herstellen. Het behandelen gebeurd altijd met de kleding aan. Trek wel comfortabele kleding aan en liefst geen jeans.

Wat houd Shiatsu therapie in?

Het traject bestaat in het begin altijd uit meerdere behandelingen en zal daarna bestaan uit een losse behandeling om het te onderhouden. Voorafgaande aan elke behandeling kijken we wat de vorige aan effect heeft gehad en waar nu probleem is.

Het traject

We starten altijd bij de eerste keer een uitgebreide diagnose procedure.
Wat inhoudt:

 1. Door het optisch te kijken naar het gezicht, de tong en hoe de houding van het gehele lichaam is, kan ik indicaties vinden die mij kunnen wijze op het onderliggende probleem.
 2. Ik ga een gesprek met je aan waarin mijn eerste indicaties kan toetsen en betere informatie kan vinden.
 3. Liggend wordt met een lichte aanraking met de hand op de Hara, het buikgebied bekeken of mijn eerdere bevindingen overeenkomen met wat ik daar waarneem. Het buikgebied is onderverdeeld in gebieden die corresponderen met een meridiaan en daarmee aangeven wat de conditie daarvan is.
 4. Als laatste zal ik met een diagnose komen en kunnen beginnen met de eerste behandeling.

Waar helpt Shiatsu bij

Dat is eigenlijk teveel om op te noemen. Dat geldt voor zowel de lichamelijke, de psychische als emotionele klachten. Vaak heeft het één met het ander te maken. Ik zal er een aantal benoemen om je enigszins een indruk te kunnen geven.

 • klachten aan het bewegingsapparaat o.a.: “frozen shoulder”, RSI, rug-, nek- en schouderpijn en gewrichtspijn
 • artrose
 • hielspoor
 • hoofdpijn, migraine
 • hoge- of lage bloeddruk
 • hormonale problemen rondom de zwangerschap, menstruatie en overgangsklachten
 • impotentie
 • burn-out klachten
 • depressiviteit
 • huidirritaties
 • spijsverteringsklachten

Burn-out klachten!

Deze methode is uitermate geschikt voor diegene die last heeft van burn-out klachten. Zelf integreer ik als (burn-out) coach de shiatsu in mijn behandelmethode. Dat geldt ook voor massage en voeding. Shiatsu werkt vaak krachtig op verschillende vlakken op zowel fysiek, mentaal en emotioneel gebied.

Preventief is altijd beter dan achteraf

Uiteraard is het logisch maar heb je nu beginnende klachten, begin dan op tijd aan het herstellen en help jezelf met deze beproefde methode uit China en zorg daarna dat je het voor bent en blijft.


Tarieven Shiatsu-therapie 2018

Een afspraak kun je 24 uur per dag zelf online inboeken. Gebruik daarvoor de rode knop 'Online afspraak Los massages'.
MogelijkhedenParticulier
(incl 21% BTW)
Shiatsu max 75 minuten€ 52
Voordeelkaart5 kopen 6 krijgen
Maand-abonnement
Houdt in een consult van 60-75 minuten
€ 45